i-D

Partner Content

Viktor&Rolf brengen samen met Zalando een recycling-collectie uit


Zalando

Een exclusief voorproefje van de Viktor&Rolf voor Zalando RE:CYCLE lente/zomercollectie 18, gefotografeerd door vijf opkomend fotografen.

RE:CYCLE is Viktor & Rolf’s nieuwste samenwerking met het online modeplatform Zalando. De collectie, die vanaf 1 februari exclusief verkrijgbaar zal zijn op zalando.nl, doet precies wat de titel suggereert; het Nederlandse ontwerpersduo heeft de overstock — kleding die niet langer werd verkocht — met het herkenbare artistieke karakter van Viktor&Rolf omgevormd tot nieuwe, draagbare stukken. In samenwerking met het online creatieve talentenplatform Mastered, hebben vijf fotografen een uniek T-shirt gefotografeerd uit V & R's atelier. Het resultaat zijn foto’s die samen een kijkje geven in de collectie, en vormen daarmee een visuele vertaling van de transformatie die de kledingstukken hebben doorgemaakt.

‘Metamorfose’ is een rode draad in het hedendaagse werk van Viktor&Rolf. Op Bread & Butter by Zalando vorig jaar in Berlijn toonde het creatieve duo een select aantal looks uit hun recente haute couture-collecties. Viktor&Rolf maakten de stukken met de hand, van gerecyclede vintage stoffen uit hun eigen archieven, en gaven zo een unieke draai aan de hand-me-down kledingstukken.

Met het RE: CYCLE-project verkennen de ontwerpers het upcyclen verder, en creëerden met behulp van creatieve recyclingmethoden een exclusieve 17-delige womenswear-collectie die alles omvat, van T-shirts tot jurken en rokken. Hoewel het verhaal dat ze vertellen uniek is, past de achterliggende gedachte al jaren in de denkwijze van Viktor&Rolf. De prijzen (tussen de 50 euro voor een T-shirt en 250 euro voor een lange jurk) liggen overigens een flink stuk lager dan dat van hun haute couture-lijn.

“Met onze vorige haute couture-collecties hebben we de verschillende creatieve recycling-methoden onderzocht: nieuwe, artistieke manieren om elementen uit het verleden opnieuw te gebruiken en iets nieuws te creëren,” leggen de ontwerpers uit. “Materialen uit ons eigen archief bijvoorbeeld zijn verweven tot nieuwe stoffen en gebruikt voor volumes. Delen van bestaande cocktail- en avondjurken uit de twintigste eeuw hebben we op een surrealistische manier opnieuw vormgegeven waardoor er nieuwe, onverwachte vormen zijn ontstaan.”

De samenwerking met Zalando volgt deze rode draad in duurzame mode, door “vergeten kledingstukken nieuw leven in te blazen,” zeggen Viktor&Rolf. Met RE:CYCLE van Viktor&Rolf voor Zalando verandert het modeverhaal opnieuw op een energieke en frisse manier. 

Francisco Gomez de Villaboa

Het werk van de in Londen gevestigde modefotograaf en fotojournalist Francisco Gomez de Villaboa is prachtig om te zien, maar het is ook vervlochten met momenten en kwesties die belangrijk voor hem zijn. Van het verkennen van het leven van gezinnen met kinderen met een verstandelijke handicap of het leven van transgenders in Cuba: de fotografie van De Villaboa spreekt zich altijd uit over de waarde van gelijkheid en vrijheid.

Stephanie Galea

Stephanie Galea is een Londense modefotograaf en beeldend kunstenaar die recent afstudeerde aan het Central Saint Martins. Ze put inspiratie uit haar geboorteplaats Malta, en haar werk wordt gekenmerkt door warme mediterrane tonen en uitgesproken kleuren en composities. Haar foto’s zijn onder andere gepubliceerd in Vogue Arabia, Vogue Italia en NYLON.

Fee-Gloria Groenemeyer

Fee-Gloria Groenemeyer fotografeert het liefst analoog, vermijdt het retoucheren van foto’s zoveel mogelijk en fotografeert graag op locatie, waar ze veel van haar inspiratie opdoet. “De laatste tijd ben ik op zoek naar architecturale monumenten uit de 20ste eeuw, vroege Bauhaus of het latere Brutalisme,” zegt de in Berlijn gevestigde fotograaf. “De uitdaging om synergieën te creëren interesseert me enorm; het laten zien van vrouwelijkheid in een gigantisch vervallen betonblok, of een milieu- of politieke boodschap samen laten komen met de nieuwste modetrends.”

Julia Morozova

Julia Morozova werd geboren in Rusland en woont en werkt als fotograaf in Italië. Grotendeels autodidact opgeleid, fotografeerde ze in het begin vrienden, dansers en niet-professionele modellen op een artistieke manier. De afgelopen vier jaar heeft ze zich met name toegelegd op de modefotografie en werkt daarbij graag samen met opkomende ontwerpers, stylisten en merken in een stijl die het beste kan omschreven worden als modern, clean, vrouwelijk, en altijd met een verhaal.

Lydia Gorges

Lydia Gorges uit Berlijn begon haar carrière als assistent in stilleven- en reclamefotografie in Duitsland, waar ze haar brede technische vaardigheden verwierf. Later stapte ze over op mode en verhuisde in 2004 naar Parijs, waar ze de daaropvolgende zes jaar fotografen zoals Camilla Akrans, Michelangelo di Battista en Glen Luchford en Ezra Petronio assisteerde.

Ontdek de collectie van Viktor&Rolf voor Zalando RE:CYCLE SS18 hier.

 ***

Photographer Lydia Gorges

Stylist: Jessica Klimach

Hair and make up: Berenice Ammann

Model:  Lotte Zuidema @ md management

Studio:  April May Berlin

Photographer Fee-Gloria Groenemeyer

Production: Lars Alexander Beppler

Make Up: Karolina Traktina

Hair: Attila Kenyeres

Styling: Sophia Schwan

Model: Gesa Nieberding @Mega Models

Model: Sophia Kaden @Mega Models

Model: Lena Werner @Mega Models

Photographer Julia Morozova

Stylists: Francesca Martorelli / Rafaela Rusca

Art Director: Vladimir Soto

Mua Silvia Aquapendente

Hair: Ayoe Nissen

Model: Cecilia Mezzi

 

Photography Gomez de Villaboa

Stylist: Madelaine DeRose Schaefer

Art Director:  Ash K Halliburton

Hair: Ronnie Woodward

MUA: Samantha Coles

1st Assistant: Kasia Rubinska

2nd Assistant: Cherry Au

 

Photographer Stephanie Galea

Photography Assistants: Caylee Hankins and Gulja Holland

Styling: Emily Evans

Hair: Ronnie Woodward

Make up: Sogol Razi

Models: Charlie, Abbie and Ella @PRM

 

 

Shot at Hackney Studios

Hanne Gaby in Viktor&Rolf for Zalando

RE:CYCLE SS18 by Marijke Aerden

All Clothing by Zalando